– Vi gör vad vi kan för att hitta mannen, säger åklagare Christine Chi. Foto: TT/SVT

Åklagaren: Serievåldstäktsmannen kontaktade nytt offer

Uppdaterad
Publicerad

Den 38-åriga serievåldtäktsmannen misstänks för flera grova våldtäkter.

– Vi gör vad vi kan för att hitta honom, säger åklagare Christine Chi.

– Jag har begärt den 38-årige mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för fyra grova våldtäkter och ett olaga frihetsberövande. Han häktades i fredags av Örebro tingsrätt, säger åklagare Christine Chi till SVT Nyheter Örebro.

– Brotten har begåtts 17-19 maj i Örebro men även på andra orter i Sverige.

Misstänkt serievåldtäktsman

TV: Hör åklagaren berätta om fallet

LÄS MER: Husrannsakan i Kalmar i jakt på våldtäktsman

Eftersöks både i Sverige och utomlands

Åklagare Chi vill inte uttala sig om hur många målsägande det finns.

– Vi söker aktivt efter mannen eftersom han är misstänkt för så pass allvarliga brott. Vi gör vad vi kan för att hitta honom. Vi söker honom både i Sverige och utlandet.

LÄS MER: Serievåldtäktsman på fri fot

Nya brotten inte överfallsvåldtäkter

Apropå att mannen tidigare är dömd för flera grova våldtäkter så säger Chi:

– Jag förstår att det finns en viss oro bland allmänheten. Enligt de uppgifter som jag har så är inte de nya brotten överfallsvåldtäkter på okända offer utan mannen har haft kontakter med målsägande innan brottet.

Psykolog: Inte farlig för okända

Jonas Lennestål, psykolog på kriminalvården och expert på sexuellt våld, säger till SVT att mannen är farlig, i det avseendet att han är en så kallad ”högriskare” och därmed riskerar att återfalla i brott.

– Han är inte direkt farlig utan indirekt. Du behöver inte vara rädd om du möter honom på gatan och ni är helt okända för varandra – men däremot kan han vara farlig för någon som han har byggt upp en relation till. Han hoppar inte på helt främmande personer – men vill man bli vän med honom kan han vara farlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt serievåldtäktsman

Mer i ämnet