Åklagare och försvarare kliver in i salen inför dagens förhandling. Foto: Anders Nord/SVT

Misstänkte serievåldtäktsmannen häktad

Uppdaterad
Publicerad

Idag häktades den misstänkte serievåldtäktsman som på fredagen anlände till Örebro efter att ha utlämnats från Thailand. Han är på sannolika skäl misstänkt för fyra grova våldtäkter och ett fall av människorov i maj i år.

Den 38-årige mannen har sedan i maj varit häktad i sin frånvaro och greps igår av svensk polis på Arlanda. Han har nu häktades av Örebro tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av grov våldtäkt och ett fall av människorov.

LÄS MER: Husrannsakan i Kalmar i jakt på våldtäktsmän

Misstänkt serievåldtäktsman

– Tingsrätten beslutade att det ska rubriceras som människorov och inte olaga frihetsberövande, som var den tidigare rubriceringen, säger åklagare Karl-Erik Antonsson.

Till TT säger Karl-Erik Antonsson att det är en person som är målsägande och som har utsatts för övergreppen. Hur gammal hon är vill han inte kommentera.

Arbetet med utredningen har pågått sedan maj och åklagaren kommer nu fortsätta på samma sätt.

Flera förhör väntar

– Skillnaden nu är att vi har förhör med den misstänkte. De kommer att jämföras med övrig bevisning och eventuellt kommer vi att hålla fler förhör, säger Karl-Erik Antonsson.

Så länge inte misstankarna mot mannen försvagas under utredningsarbetet kommer han att sitta fortsatt häktad fram till att åtal måste väckas, den 21 juli.

LÄS MER: Ändrar brottsrubricering inför häktningen

Karl-Erik Antonsson vill däremot inte kommentera hur han bedömer utredningesläget.

– Tingsrätten har bedömt att rubriceringarna gäller sannolika skäl, så jag utgår från det, säger han.

Nekar till brott

Brotten har kopplingar till Örebroområdet men även till andra platser i Sverige. Den 38-årige mannen nekar till brott, uppger hans advokat Anders Bohmansson för TT.

Anledningen till att häktningsförhandlingen hölls idag var att det enligt reglerna skulle ske snarast. Eftersom åklagaren hade underlag för utredningen sedan tidigare kunde därför förhandlingen hållas dagen efter gripandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt serievåldtäktsman

Mer i ämnet