Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Jansson och Helen Khasal arbetar båda som sjukgymnaster. De är inte förvånade över Sivs situation. ”Vi har tagit upp problemet i alla forum vi kommer åt” säger Helen Khasal. Foto: SVT

Fysioterapeuter reagerar på Sivs situation: ”Inte förvånade”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen berättade vi om strokedrabbade Siv Karlsson. Fysioterapeuten som utför rehabiliteringen är endast på plats en timme i veckan och ska då ta hand om boendets 50 personer. Nu berättar två fysioterapeuter om sin arbetssituation.
– Vi kan inte ge den vård som man har rätt till, säger Maria Jansson.

Efter att 71-åriga Siv Karlsson drabbades av en stroke har hon varit sängliggande på ett äldreboende i Örebro. Enligt Siv och hennes dotter Ingela Bülow får inte Siv tillräcklig rehabilitering. Personalen på boendet hinner inte och fysioterapeuten är på besök en timme i veckan, men ska på den tiden hinna ta hand om alla på äldreboendet.

Nu träder fysioterapeuterna Maria Jansson och Helen Khasal fram och berättar om en brist på fysioterapeuter, eller sjukgymnaster som det kallades förr, i Örebro län i allmänhet samt Örebro kommun i synnerhet.

– Jag är inte ett dugg förvånad över Sivs situation, jag vet att det ser ut så, säger Maria Jansson.

– Vi har tagit upp problemet under flera år, i alla forum vi kommit åt, säger Helen Khasal.

Inte patientsäkert

De menar att det varit brist på fysioterapeuter sedan 2007. Nu har det gått så långt att Maria Jansson valt att lämna sin tjänst som hem-rehab-sjukgymnast.

– Jag har jobbat med det sedan tjänsterna inrättades 2007. Det är svårt och jobbigt att inte kunna erbjuda det man vill kunna erbjuda. Man ser otroligt mycket behov och skulle vilja göra så mycket mer, men förutsättningarna finns inte, till slut ger man upp, säger hon.

Är sjukgymnastiken till äldre i Örebro kommun patientsäker?

– Nej det är den inte, säger Helen Khasal.

– Det kanske inte blir några tydliga vårdskador, men det blir stora konsekvenser och det handlar om patientsäkerhet; att få den vård man har rätt till, men det kan vi inte ge dem här, säger Maria Jansson och menar att man ger rätt vård, men för lite av den.

”Pågår en diskussion”

Örebro län är ett av få län där kommunerna inte har några fysioterapeuter. De äldre som har behov av sjukgymnastik, till exempel Siv Karlsson, är kommunernas ansvar. Men det är regionen som står för vården och alla fysioterapeuter är anställda där.

– Jag vet att det pågår en diskussion just nu om den uppdelningen, om kommunen ska ha egna sjukgymnaster, med bakgrund att vi har för få. Men jag kan inte svara på hur det kommer bli i nuläget, säger regionrådet Karin Sundin (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer