– Personalen skrattade åt mig när jag gick ut i regnet, sträckte ut händerna och log, berättar brandcehf Lars-Göran Uddholm. Foto: TT/Länsstyrelsen i Västmanlands län

Skogsbranden under kontroll

Uppdaterad
Publicerad
Den stora skogsbranden som härjar i Västmanland är nu under kontroll, uppger räddningstjänsten för SVT Nyheter.

– För första gången sedan insatsen startade så har vi nu lite mer ihållande regn under dagen, säger Maja Geffen, pressinformatör på Krisledningscentralen i Ramnäs.

– Under förutsättning att personalen och insatsen är kvar med samma styrka så är läget under kontroll.

200 personer är ute i skogen och arbetar med marksläckning. Nu har man dragit ner på flyginsatsen i och med att de fyra specialplanen från Italien och Frankrike, som vattenbombat branden, avslutade sin insats i går.

Skyddar evakuerades bostäder

En av de prioriterade uppgifterna är att skydda bostäder där de evakuerade inte fått tillträde än. Det rör sig om cirka 200 personer som inte fått återvända hem, och det finns ingen prognos för när de ska få göra det.

Vid en presskonferens på måndagen sade brandchef Lars-Göran Uddholm att ett hinder är framkomligheten.

– Vägarna är inte längre farbara, sade Uddholm.

Den militäre insatschefen sade vid presskonferensen att de har 50 man som är ute dygnet runt och hjälper till och röjer vägar med större maskiner och motorsåg, och att de står redo att sätta in fler under eftermiddagen.

Lycka över regnet

Regnet öser ner över brandområdet. Vid 9-tiden utfärdade SMHI en klass 1-varning för rikligt regn över Västmanland. Enligt varningen kan det lokalt komma 35 millimeter regn, uppgifter som glädjer Lars-Göran Uddholm.

– Nu är vädret på vår sida. Personalen skrattade åt mig när jag gick ut i regnet, sträckte ut händerna och log.

– Nu har vi kontroll, de bränder som pågår kommer inte sprida sig.

Under lördagen var det värre.

– Då var jag nervös. När det blev det varmare och blåsigare då sattes vi på prov.

På brandområdet finns räddningspersonal från hela landet och ny personal ansluter fortfarande.

– De är trötta men stämningen är god, säger Lars-Göran Uddholm.

Största skogsbranden

Skogsbranden, som omnämns som den största i modern historia, har rasat i Västmanland sedan den 31 juli och startade i samband med markberedningsarbete.

Flera hinder har försvårat släckningsarbetet. Bland annat torrt och varmt väder, hårda vindar och försenade specialplan först inte kunde lyfta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet