Foto: TT

Stora skogsbranden i Västmanland tas upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Ansvarsfrågan när det gäller den stora skogsbranden i Västmanland 2014 kommer tas upp i hovrätten, det har Svea hovrätt nu beslutat.

Det var i december som domen kring vem som bar ansvar för den stora skogsbranden meddelades. Enligt Västmanlands tingsrätt var det den som utförde maskinarbetet, det vill säga entreprenören, som bäst kunde avgöra om brandrisken var så stor att arbetet borde ha ställts in.

Skogsentreprenören dömdes till böter på 2,5 miljoner kronor. Skogsbolaget Stora Enso, som entreprenören jobbade för, friades helt.

Både åklagare Christer Sammens och skogentreprenören valde att överklaga domen. Entreprenören yrkar att hovrätten ska ogilla talan om företagsbot medan åklagaren vill att även Stora Enso ska dömas och betala en lika stor bötessumma som entreprenören.

Rättsprocessen efter branden

Förutom domen i Västmanlands tingsrätt pågår ytterligare en juridisk process med koppling till skogsbranden i Västmanland 2014.

Någon gång under våren 2020 kommer Falu tingsrätt att pröva om Stora Enso bör ersätta flera försäkringsbolag som betalat ut pengar till drabbade skogsägare. En liknande process pågår även vid Hudiksvalls tingsrätt.

Ett ärende är redan avslutat. I februari slog Högsta domstolen fast att skador till följd av branden kan ses som trafikskador eftersom ett fordon var inblandat. Domen innebär att skogsägare som drabbats av branden kan söka ersättning av det bolag som skogsmaskinen var försäkrad hos.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet