• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Margareta Borg är förvaltningschef för skola och förskola i Örebro kommun. Foto: SVT/TT

Skolchefen efter coronafallet i Örebro län: ”Har fått frågor om varför vi inte stänger skolor”

Uppdaterad
Publicerad

Örebro län har fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset – en tonåring som varit på skidsemester utomlands.

Margareta Borg som är skolchef i Örebro kommun har blivit kontaktad av oroliga föräldrar.

– Jag har fått frågor i dag på mejlen om varför vi inte stänger skolor, säger hon.

På onsdagen kom beskedet att en tonåring som varit i norra Italien testats positivt för coronaviruset. Personen vårdas nu på infektionskliniken vid USÖ, och har enligt sjukvården lindriga besvär.

Enligt smittskyddsenheten har personen inte varit i skolan under den tid som hen bedömts vara smittsam. Där vill man inte kommentera vilken skola den smittade tonåringen går på, eller vilken kommun det rör sig om.

Coronaviruset i Örebro län

Går inte på en grundskola i Örebro

Men det är inte på en grundskola i Örebro kommun, enligt Margareta Borg som är förvaltningschef för skola och förskola  i Örebro kommun.

Hon har får många frågor från oroliga föräldrar med anledning av corona-situationen.

– Det är klart att det väcker väldigt mycket frågor, väldigt mycket oro hos föräldrar. Då måste vi vara trygga och hålla i de rekommendationer som vi har efterlevt hittills från Folkhälsomyndigheten, säger Margareta Borg.

Förvaltningschefen Nima Poushin skriver i ett mejl till SVT att han i nuläget inte har några uppgifter om bekräftade coronafall på gymnasieskolorna i Örebro.

Stockholmsskola stängd på grund av coronafall

Under torsdagen tog rektorn för en grundskola i Stockholm beslut om att stänga skolan, efter att en elev testats positivt för coronaviruset. Smittskyddsenheten i Stockholm rekommenderade dock att skolan kunde vara öppen.

Enligt Margareta Borg är det smittskyddsenheten som kommer fatta beslut om skolor i Örebro kommun ska stängas, inte skolförvaltningen eller enskilda rektorer.

Spridningen av det nya coronaviruset

Totalt finns nu 60 bekräftade fall av coronaviruset, sars-cov-2, i Sverige:

Västra Götalandsregionen: 12

Stockholmsregionen: 31

Jönköpingsregionen: 3

Uppsalaregionen: 2

Skåne: 9

Värmland: 2

Örebro län: 1

Regionerna har inte gått ut med mer exakta uppgifter om varifrån de smittade kommer.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet