Skolprojekt prisades på filmtävling

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av hur det är att ha Alzheimers gav pris till unga filmskapare under Josef filmtävling och det innebär en kvalificering till SM i ung film.

Under Live at Heart-festivalen arrangerades också Josef filmtävling. Där kammade flera unga filmskapare hem priser.

Filmen ”De anhörigas sjukdom” av filmstudenterna Karl Bergholtz, Daniel Sandberg, Gustav Tesch, Kim Jakobsson och Johan Silebäck Berneryd tog hem priset i tungviktsklassen och blev också kvalificerade till Novemberfestivalen i Trollhättan, det blev även vinnaren i mellanviktsklassen, något som också beskrivs som SM i ung film. 

– Det känns lite overkligt på något sätt, det känns som om det var så länge sedan. Vi jobbade väldigt intensivt under vintern och eftersom det var ett skolprojekt var det korta deadlines, säger Daniel Sandberg, filmens regissör om vinsten.

– Sen glömde vi nästan bort det, vi har inte tänkt på det sen dess. Men nu bubblar det fram till ytan och folk tycker om det, så det är var häftigt, tillägger han.

Ett skolprojekt

Studierna på filmprogrammet har varit en bidragande faktor till att filmen kommit till då den gjordes i samband med en av uppgifterna under kortfilmskursen.

– Genom att vi går filmprogrammet på universitetet så har vi fått rätt resurser, inte bara material utan även tid till att göra det här. Vi får också god rådgivning av föreläsarna där, så det är en stor anledning till att projektet blev som det blev, säger Karl Bergholtz, fotograf under inspelningen.

Tackar skådespelarna

Men utan tillgång till någon ekonomisk ersättning har engagemanget från skådespelare och andra inblandade varit viktigt.

– Vi skulle vilja lyfta fram skådespelarna i filmen som i och med att det här var ett studentprojekt utan finansiell hjälp ställde upp, säger Kim Jakobsson som är producent för filmen.

Här ovan kan ni höra Gustav Tesch berätta mer om filmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.