Marlene Jörhag (KD), kommunalråd. Foto: Leonora Toplica/SVT

Skolstängningen: 177 elever ska få ny placering

Uppdaterad
Publicerad

177 barn gick på de två skolor i Örebro som Skolinspektionen beslutat att stänga och nu behöver de en ny placering. Örebro kommun är redan igång med det arbetet.

– Vi är ansvariga att se till att de har en ny skolplacering. Vi har tillsatt en grupp som arbetar med det här, säger Marlene Jörhag (KD), kommunalråd i Örebro.

Kände till vissa problem

Enligt Skolinspektionens beslut ska Al Azharskolan i Vivalla och Mellringe stängas den 15 juli. Orsaken är det finns allvarliga brister i huvudmannens ägar- och ledningskrets och enligt Säpo är Al-Azharstiftelsen en verksamhet där barn troligtvis utsatts för radikalisering. Örebro kommun har fört dialog med huvudmannen under flera år.

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

– Vi var medvetna om en del av problematiken, men inte den del som Säpo har lyft, det var en nyhet för oss. Vi välkomnar Skolinspektionens beslut.

Fritids i sommar

Vilka skolor barnen ska placeras på är ännu inte klart. En del av de 177 barnen kan behöva omsorg i form av fritids redan i sommar, också den biten arbetar den tillsatta gruppen för att lösa.

I klippet berättar Marlene Jörhag (KD) mer om hur de ska lösa situationen till det bästa för eleverna på skolorna som stängs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

Mer i ämnet