Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Olausson på Skolverket beskriver händelsen i Askersund som extremt ovanlig. Foto: Skolverket/SVT

Skolverket pekar ut hotet mot skola som extremt: ”Ovanligt för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad
Händelsen i Askersund, där elever stängdes av efter hot om skolskjutning, har väckt reaktioner. Enligt Skolverket är fallet nästintill unikt för Sverige.
– Det här är ett extremt ovanligt fall som vi inte stött på så ofta i Sverige, säger Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket.

Det var i höstas som två elever stängdes av från skolan efter hot om skolskjutning. Elever på skolan uppgav att de känt sig skrämda. De hotfulla eleverna lade också upp bilder av sig själva på ett snapchatkonto där de poserade maskerade och med ett luftgevär, enligt en av mammorna.

– Det här är ett väldigt ovanligt fall och en extrem situation som den här skolan befinner sig i just nu. Därför är de åtgärder som görs svåra för skolan att navigera i. Här behöver man titta på vart gränsen går för de olika åtgärderna och vad skolan kan göra för att trygga eleverna och dess säkerhet. Men det här är ett extremt ovanligt fall och vi har inte stött på det så ofta i Sverige. Därför vet vi inte till fullo vart alla gränser går , säger Maria Olausson.

Ovanligt att flytta elever

Idag är tre av de fem eleverna som utretts tillbaka i skolan. De övriga två får undervisning hemifrån. Askersunds kommun har gått så långt att man vill tvångsförflytta eleverna till en annan skola.

Skollagen säger att det här är en åtgärd som skolor bör vara restriktiva att använda sig av och att andra alternativ bör prövas först

– Det är en väldigt  ovanlig åtgärd att använda sig av och en väldigt långtgående åtgärd. Vår bedömning är att åtgärden används bara i extremt allvarliga fall och det är extremt ovanligt att man vidtar det på en skola i Sverige, säger Maria Olausson.

Det aktuella fallet i Askersund sticker verkligen ut enligt Skolverket som anser att alla inblandade i fallet står inför en mycket komplicerad situation.

”Rättläget är delvis oklart”

– Det ska bli intressant att se vad förvaltningsdomstolen och skolinspektionen kommer fram till i de här ärendena för att få en tydligare vägledning kring  reglerna. Vi har har stor förståelse och respekt för att den här skolan har svårt att navigera i det här.  Rättsläget är delvis något oklart kring vart gränserna går, menar Maria Olausson

Efter att Skolinspektionen och Förvaltningsrätten tittat på ärendet har de berörda föräldrarna chansen att överklaga skolans beslut om en tvångsförflyttning till Skolverkets överklagandenämnd.

Det här krävs för att stänga av en elev från grundskolan

Visa
  • Det är nödvändigt med hänsyn till andra elevers trygghet och studiero.
  • Syftet med utvisning, kvarsittning eller skriftlig varning har inte uppnåtts, eller så finns det andra särskilda skäl med hänsyn till elevens beteende.
  • Eleven erbjuds kompensation för missad undervisning.

Källa: Skolverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

Mer i ämnet