Två av de fem elever som stängdes av i höstas har fortfarande inte fått komma tillbaka till skolan. Nu vill Askersunds kommun tvångsflytta dem till en skola i en annan kommun. Foto: Pontus Lundahl/TT

Skola vill tvångsflytta två elever efter hot om skolskjutning

Uppdaterad
Publicerad
Askersunds kommun vill tvångsflytta två skolelever som varit avstängda från högstadiet sedan i höstas då andra elever berättat att de pratat om en skolskjutning. Pojkarnas familjer motsätter sig flytten och har överklagat den.

– Vi får inte se något underlag. Kommunen säger att besluten är tagna muntligt, säger mamman till en av pojkarna.

Nu har de två familjerna kallats till möten där de ska få träffa representanter för den mottagande kommunen samtidigt som de kämpar för att deras barn ska få gå kvar i sin hemkommun.

– Jag kan inte kommentera eftersom det är ett pågående beslut. Alla beslut så här långt är fattade på tjänstemannanivå. Om pojkarna ska flyttas till en annan kommun så måste vi fatta ett politiskt beslut, säger Johanna Martin (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Askersund.

Stängdes av efter hot

Det var i höstas som de två pojkarna stängdes av från skolan efter att de skrämt andra elever genom att prata om en skolskjutning. De hade också lagt upp bilder av sig själva på ett snapchatkonto där de poserade maskerade och med ett luftgevär, berättar en av mammorna.

Från början stängdes fem eleverna av, och polis och socialtjänst kom hem till familjerna för att förhöra pojkarna och utreda vad som hänt. Efter att utredningen avslutats fick tre av pojkarna komma tillbaka till skolan, men två är fortfarande avstängda.

Får ingen förklaring

De två pojkarnas familjer upplever inte att de fått någon förklaring till varför deras pojkar inte fått återvända.

– Den enda förklaring vi har fått är att våra pojkar pekats ut mer än de andra pojkarna, säger en av mammorna.

Kan du förstå att elever och föräldrar är oroliga för att din pojke ska komma tillbaka?

– Nej! Det har aldrig varit fråga om något verkligt hot, utan om ett kompisgäng med sjuk humor och det är splittrat nu eftersom de inte umgås med varandra längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

Mer i ämnet