Teknisk undersökning vid huset i Åsta utanför Köping. Foto: SVT

Skottlossning vid brand – två döda

Uppdaterad
Publicerad

När polisen kom till huset i Åsta hotades de av en beväpnad man. Senare utbröt skottlossning mellan polis och mannen och medan villan brann tvingades räddningstjänsten avvakta.

Efter släckningsarbetet påträffades två personer avlidna i huset i Åsta utanför Köping. Ett av offren har identifierats av polisen som en 55-årig kvinna. Den andra avlidna personen är troligen en man som i inledningsskedet hotade en polispatrull på plats.

Fastigheten ägs av en 52-årig man och en 55-årig kvinna.

Dödsdramat utanför Köping

Polisen börjar dock få en klarare bild av vad som hänt på platsen, och rubricerar det inträffade som misstänkt mordbrand och mord.

Hotfull beväpnad man

Under fredagseftermiddagen kallades polis till adressen med anledning av ett samtal där det uttrycktes oro för en kvinna som eventuellt kunde ha vistas där. När de första poliserna anlände till platsen möttes de av en mycket hotfull man som var beväpnad. Poliserna tillkallade då förstärkning.

Efter en stund kom mannen ut på en balkong och då uppstod skottlossning från balkongen, vilken poliserna besvarade. I samband med denna redan farliga situation brann det dessutom i fastigheten. Situationen på plats gjorde det komplicerat för både räddningstjänst och polis som fick avvakta trots branden.

Sannolikt den hotande mannen

Senare anträffades två döda personer på adressen. Den ena person är identifierad som en 55-årig kvinna. Den andra personen är sannolikt den man som uppträdde hotfullt mot poliserna och sedan sköt från balkongen. Kropparna är förda till Rättsmedicinska i Uppsala för undersökning.

Avspärrningarna runt bostaden kommer att kvarstå så länge den tekniska undersökningen pågår.

Eftersom polisen avlossade flera skott kommer Riksenheten för polismål att utreda den delen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsdramat utanför Köping

Mer i ämnet