Foto: TT

SM-veckan i Örebro kostar skattebetalarna mångmiljoner

Publicerad

Vill du se Charlotte Kalla göra upp om SM-guldet med den svenska skideliten? Då får du som skattebetalare lätta på plånboken. Så ser det ut att bli då Örebro kommun skjuter till flera miljoner kronor för att nästa års SM-vecka ska bli verkligehet.

För ett tag sedan blev det klart att 2015 års upplaga av SM-veckan går av stapeln i Örebro. En tävling som SVT sänder.

Örebro kommun satsar stort genom att bland annat köpa in en ny konstsnöanläggning och bygga ut skidstadion till en kostnad av 13 miljoner kronor. Pengar som är tagna ur örebroarnas plånböcker.

”Konstig prioritering”

– En konstig prioritering tycker jag. I Örebro har vi ett enormt behov av mindre klasser och fler lärare men det får vi inte några pengar till, men till SM-veckan verkar det finnas hur mycket pengar som helst, säger oppositionsrådet Anders Åhrlin (M).

Socialdemokraten Lena Baastad förklarar delar av satsningen med att den förr eller senare skulle göras i vilket fall.

– Den här anläggningen och ombyggnationerna kommer vi ha nytta av även efter SM-veckan och vi hade tänkt att genomföra dem ändå. Nu gör vi det bara tidigare än planerat, säger hon.

Snöbrist hotar

SM-veckan i Umeå i år höll på att ställas in på grund av snöbrist. Skulle något liknande hända under 2015 oroar sig Anders Åhrlin för att miljonsatsningen får en mer bitter eftersmak.

– Jag tycker att det är ett riskprojekt, det är dumt att riskera så här mycket pengar när man inte kan utlova att det finns snö, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet