Vid Tisarbaden har sjön svämmat över. Foto: Thomas Wedin/SVT

SMHI varnar för höga vattenflöden i länet – flera fastigheter står i vatten

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat klass 1-varning för höga vattenflöden i länet. Flera fastighetsägare vid sjöar runt om i länet drabbas.

Varningen gäller nedre delen av Arbogaån, nedre delen av Timsälven och Svartån. Orsakerna till de höga flödena är en lång period av regn och höga vattennivåer i sjöar. Enligt SMHI sker en klass 1-varning av höga flöden i vattendrag i snitt mellan vartannat och vart tionde år.

– En klass 1-varning är det lägsta på en skala av tre. Men det är något onormalt för årstiden nu och det är säkert därför man går ut med varningen, säger Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Vattenbristen i Örebro län

Trend att bygga vid sjöar

Länsstyrelsen har fått in flera samtal om översvämningar i länet, bland annat vid Tisarbaden där flera fastigheter står i vatten. Även boende vid sjöarna Tysslingen och Vikern vittnar om problem med översvämningar.

– Det finns en trend att bygga hus nära vatten och på många ställen bygger man för lågt. Förr i tiden fanns det inte på kartan, man ville inte ta den risken.

Skydda din egendom

Daniel Bergdahl påpekar vikten av att säkra huset om man vet om att det ligger i en riskzon eller blivit översvämmat tidigare. Sker det en översvämning kan man inte räkna med att räddningstjänst eller andra myndigheter rycker in.

– Det ligger på ens eget ansvar att skydda sin egendom. Men om det fara för liv och hälsa så åker räddningstjänsten ut förstås.

Fortsatt nederbörd

Klass 1-varningen beräknas vara kvar veckan ut, då mer nederbörd är att vänta.

– Det kommer att vara ett par plusgrader framöver och mer nederbörd är att vänta i helgen. Fredag och lördag kommer det nattetid att falla i form av regn eller snöblandat regn, så även under tredje advent, men det rör sig inte om så stora mängder säger SVT: s meteorolog Deana Bajic.

Även nästa vecka fortsätter nederbörden.

– Då väntas ytterligare nederbörd i form av regn eller blötsnö. Det ser sedan ut att bli mer högtrycksbetonat, men vara fortsatt milt, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet