Att smittspåra på en arbetsplats – hur tänker man där? Foto: Henrik Crona/SVT Design

Olika scenarier – så spåras smittan av sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

”Smittspårning är ett av våra viktigaste verktyg”, sa statsepidemiolog Anders Tegnell när han för ett par veckor sedan gästade SVT:s Agenda. För just att spåra coronasmittan är en av strategierna för att hålla den nere. Men hur går det egentligen till? Vilka är det man vill spåra?

Spela klippet och hör Region Örebros smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen berätta hur smittspårningsarbetet går till utifrån ett par fiktiva scenarier.

Fakta om smittspårning

Smittspårning syftar till att identifiera nära kontakter som kan ha utsatts för smitta, att informera dessa om vikten av fysisk distansering under inkubationstiden och att de ska vara uppmärksamma på tidiga symtom för att då låta sig testas för covid-19.

En ”nära kontakt” är en kontakt som skett inomhus, inom två meter och under mer än 15 minuter.

Smittspårning sker av de som varit nära kontakter till ett positivt fall (index) under smittsam period, det vill säga från 24 timmar före första symtom.

Inkubationstiden (peroden från det att personen smittats till dess att denne uppvisar symtom)  är för covid-19 två till 14 dagar.

Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet