Svartåns grumliga vatten ska renas och användas som dricksvatten här på Universitetssjukhuset. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Snart ska alla länets sjukhus klara en vattenkris

Publicerad

Alla de tre sjukhusen i Örebro län kommer inom några år att klara ett totalhaveri på det kommunala vattennätet.
Men lösningarna ser olika ut.

Redan nu finns möjligheter att försörja lasarettet i Karlskoga med dricksvatten, även om det kommunala vattennätet skulle få problem. Ledningar har dragits från grannkommunen Degerfors fram till sjukhusbyggnaden. Det gör att sjukhuset nu har två vattenleverantörer att välja på.

Lindesberg får snart

Även de två andra sjukhusen i region Örebro län ska snart kunna få rent vatten i en krissituation.

– Lindesberg är också på gång. Där håller vi på att utreda vilka tekniska lösningar vi ska ha, säger Torbjörn Sjölander, fastighetschef vid Region Örebro län.

Målet är att Lindesbergs lasarett ska ha tillgång till reservvatten inom några år.

Koppla sig runt läckor

I början av 2020 kommer reservvattenanläggningen på Universitetssjukhuset i Örebro att stå klar. Förutom egen rening av vatten Svartån kommer det då också finnas möjligheter att ta vatten från olika punkter i det kommunala vattennätet. Det kan ge möjligheter att till exempel koppla sig förbi läckor i ledninngarna.

– Vi kommer alltid att ha en säkerhet även på det sättet, säger Torbjörn Sjölander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisberedskapen i Örebro län

Mer i ämnet