– Redan innan har många i den här gruppen en hög psykisk ohälsa, i klippet berättar Karin Flyckt, Socialstyrelsen om varför daglig verksamhet är viktigt för många. Foto: Stina Stjernkvist //TT

Socialstyrelsen: Nedstängd daglig verksamhet har lett till ökad psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har slagit hårt mot personer som har insatser enligt LSS, lagen om stöd och service. Det konstaterar Socialstyrelsen i en rapport om följderna av att många kommuner stängt ner eller erbjudit daglig verksamhet endast på distans.

80 procent av kommunerna genomförde förändringar i LSS-verksamheten under 2020 på grund av covid-19. Framför allt drabbades personer med funktionsnedsättningar som går på daglig verksamhet.

– En tredjedel av kommunerna stängde ner den dagliga verksamheten helt och hållet, vilket berörde 17 200 personer. En tredjedel av kommunerna begränsade insatsernas omfattning. Det har blivit en omfattande och lång isolering, säger Karin Flyckt samordnare av funktionshindersfrågor på Socialstyrelsen.

Coronaviruset i Örebro län

Kan ha varit nödvändigt

Eftersom många personer med daglig verksamhet tillhör riskgrupper för att bli allvarligt sjuka i covid-19 kan det ha varit befogat med de omfattande nedstängningarna menar Karin Flyckt men tillägger:

– Innan sådana drastiska förändringar genomförs är det viktigt att kommunerna gör riskbedömningar på individnivå och verksamhetsnivå för att bedöma påverkan och om förändringarna står i proportion till den risk som finns.

Anhöriga har dragit tungt lass

Socialstyrelsen har också sett att många anhöriga har klivit in och kompenserat för uteblivet kommunalt stöd under pandemin.

– Vi ser gärna nu att kommunerna tar med anhörigperspektivet när de gör riskbedömningar så att deras situation tydliggörs och tas med i beräkning, säger hon.

Material om psykisk ohälsa

Socialstyrelsen ska att ta fram ett lättläst material om psykisk ohälsa som vänder sig direkt till personer med intellektuell funktionsnedsättning och till deras personal.

– Vi tror inte att den psykiska ohälsan som kommit under pandemin kommer att gå över av sig självt. Det är viktigt att kommunerna arbetar med den här frågan, säger Karin Flyckt.

Daglig verksamhet

Är en insats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Insatsen ska anpassas till mottagarens individuella behov.

Personerna ska ha en utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd eller bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder.

Omfattar personer i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet