Johanna Sandwall är krisberedskapschef på Socialstyrelsen. Foto: Socialstyrelsen / TT

Socialstyrelsen: ”Läget är något bättre än förra veckan – men situationen är pressad”

Publicerad

Alla berörda regioner är pressade av situationen. Samtidigt är situationen något bättre än förra veckan.

Så sammanfattar Socialstyrelsen läget efter förmiddagens möte med de fem regioner som lider fortsatt brist på sjukvårdsmateriel.

Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall konstaterar att de åtgärder de berörda regionerna har vidtagit på grund av leveransproblemen har fungerat.

– Man har jobbat på olika sätt för att få leveranser, och har också fått materiel. Samtidigt tycker man fortfarande inte att situationen är under full kontroll, och därför fortsätter man också ha stabsläget kvar i fyra av fem regioner, säger Johanna Sandwall.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Stabsläget består

Hur länge stabsläget i Örebro, Uppsala, Västmanland och Dalarna kommer att pågå går inte att säga, enligt Johanna Sandwall.

– Det är en sak att åtgärda de akuta problemen, men en annan sak att känna sig trygg med leveranserna. Situationen har inte blivit sämre sedan förra veckan, men fortsatta prioriteringar krävs. Min bedömning är att situationen är något bättre, och att man jobbar mot ett normalläge, men det är oklart hur lång tid det tar.

Hon konstaterar att ingen av de berörda regionerna anser att deras katastrofmedicinska beredskap påverkats hittills.

– Inte heller akutsjukvården har påverkats. Man prioriterar helt enkelt förmågan att klara sina akuta omhändertaganden, och hittills är det bara Region Uppsala som ställt in planerad vård.

Pressade regioner

Johanna Sandwall konstaterar att regionerna är pressade av situationen.

– Ja, det drabbar ju verksamheten, även om samverkan mellan regionerna fungerat bra, såväl mellan de berörda regionerna som med andra regioner runt omkring.

Att resursbrist uppkommit i regionerna tidigare har hon varit med om, i form av exempelvis elbortfall eller personalbrist i influensatider.

– Även leveransproblem av den här typen har förekommit, men inte i så här stor skala.

Socialstyrelsen gör nu en löpande bedömning av läget. I övrigt ser hon fram emot en analys av vad som har gått fel.

– Analysen får visa vad som hänt och om det hade kunnat undvikas, och förhoppningsvis hur vi kan se till att det inte händer igen, säger Johanna Sandwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet