Arkivbild. Foto: SVT

Fortsatt ansträngt läge på sjukhusen trots nya leveranser

Publicerad

Trots att varuleveranser med sjukvårdsmaterial kommit in under helgen så ser läget oförändrat ut för de drabbade regionerna.
– Fortsatt ansträngt i alla regionerna. Det kommer material hela tiden, men det är svårt att få ut allt som alla beställer i rätt tid, säger Petter Karlsson, förvaltningschef för varuförsörjningen.

Bristen på sjukvårdsmaterial gäller i fem sjukvårdsregioner, Örebro, Uppsala, Sörmland, Dalarna och Västmanland. Örebro är en av fyra regioner som gått upp i stabsläge, och det gäller fortfarande.

– Det finns ingen prognos för när vi kommer gå ur det, vi arbetar i stabsläge så länge det behövs, säger Claes-Mårten Ingberg, chefsläkare på USÖ.

Hoppas på mer inom 24h

Där fick man leveranser i fredags kväll och hoppas att det ska komma en till inom det närmaste dygnet.

– Vi arbetar på två nivåer. Det pågår ett intensivt arbete inom försörjningsenheten för att det ska komma hit varor. Sedan jobbar vi inom hälso- och sjukvården med att materialet hamnar på rätt ställe.

– Vi jobbar även för att det inte ska uppstå några patientskador. Det är vårt främsta mål, säger Claes-Mårten Ingberg.

Osäkert när det stabiliseras

Petter Karlsson, anställd i region Uppsala och förvaltningschef för varuförsörjningen i de aktuella regionerna, menar också att situationen är fortsatt ansträngd. Han säger att distrubitören, Apotekstjänst, jobbar för fullt för att materialet ska levereras till sjukhusen.

– De jobbar dygnet runt och har extra resurser inne. De anstränger sig verkligen för att få till det.

Prognosen är att leveranserna ska stabiliseras i början av nästa vecka, men helt säkert är det inte. Socialstyrelsen meddelar också att de kommer att ha en extrainsatt samverkanskonferens med de drabbade regionerna under måndagen.

Slår olika hårt

I vissa av regionerna har man tvingats ställa in vård och vid Akademiska sjukhuset har man operationsstopp på all planerad slutenvård och planerade operationer. I Örebro har vården däremot inte påverkats för patienterna.

– Vi har inte ställt in någon verksamhet, utan bedriver den på våra tre sjukhus oförändrat, säger Claes-Mårten Ingberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet