Göran Günter, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, kommenterar situationen där de tvingas ställa in planerade operationer på grund av materialbrist. Foto: SVT

Förlängt operationsstopp på Akademiska – gäller till tisdag morgon

Uppdaterad
Publicerad

Planerad slutenvård och planerade operationer vid Akademiska sjukhuset kommer inte att utföras förrän tidigast på tisdag morgon, meddelar sjukhusets ledning. Akutsjukvården prioriteras och kommer att bedrivas som vanligt. Undantag görs även för cancerkirurgi.

Beskedet innebär att det stopp för all planerad vård och alla planerade operationer vid Akademiska, som började gälla på fredagsmorgonen, förlängs.

Chefsläkare Mikael Köhler berättar att sjukhuset tidigare i veckan fick signaler från leverantören om att problemet var på väg att lösas.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

– Vi kunde konstatera att det bara blev sämre i onsdags. Nu rapporteras ökat inflöde av material men vi ser ingen effekt av det ute i vården, säger han.

Suzanne Odeberg är enhetschef för anestesi, operation och intensivvård. Hon berättar att alla delar av sjukhuset berörs.

– Det var kännbart redan under torsdagen att vi hade brist på vårdavdelningarna, säger hon.

Sjukhusledningen höll presskonferens

Med anledningen av situationen, som uppstått på grund av materielbrist som följd av uteblivna leveranser, höll sjukhusledningen presskonferens på fredagseftermiddagen.

– Det känns inte lätt i hjärtat att behöva fatta beslutet om att ställa in ytterligare planerade operationer, men det gör vi för att kunna säkerställa den akuta vården och vi jobbar intensivt med att återgå till ett normalläge, säger Göran Günter.

I klippet ovan kan du höra Chefsläkare Göran Günter om det förlängda stoppet.

SVT Nyheter har sökt leverantören Apotektjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet