Flera avdelningar ekar tomma då alla planerade operationer har ställts in. Foto: SVT

Tomt på sjukhusavdelningar – 30 operationer inställda

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter var på plats på Akademiska sjukhuset på fredagsförmiddagen. På kirurg- och ortopedavdelningen syns bara personal till. Avdelningen präglas av tomma korridorer och tomma salar.

På grund av att det råder akut materielbrist på Akademiska sjukhuset så har kirurg- och ortopedavdelningen behövt göra kraftiga omprioriteringar. Alla planerade operationer har ställts in och endast akuta fall tas nu emot.

Det innebär att ett tiotal operationer som skulle ha genomförts på avdelningen under fredagen har avbokats. Enligt uppgift till SVT Uppsala rör det sig om ett 30-tal avbokade operationer för hela Akademiska sjukhuset. De berörda patienterna har kontaktats.

Stabsläget innebär att Akademiska sjukhuset omfördelar sina resurser. Bland annat prioriteras akutmottagningen som får materiel från andra avdelningar. På så sätt kan verksamheten där bedrivas som vanligt.

Mottagningen klarar sig över helgen

Viktor Näslund är avdelningschef på ortopedmottagningen. Han meddelar att de nu ransonerar med förbrukningsmateriel som exempelvis handskar och andra förkläden, men att de i nuläget har allt under kontroll.

– Det är leveranser som vi normalt sett fyller på varannan dag. Så det är klart att i långa loppet påverkas även vi.

Hur länge klarar ni er utan ny utrustning?

– Vi räknar med att klara oss över helgen. Utan nytt material så kommer vi inte kunna behandla patienterna på ett patientsäkert sätt. Så vi måste redan nu se över hur vi prioriterar, säger Viktor Näslund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.