Foto: SVT

Tomma hyllor – allt från tvål till provrör saknas

Uppdaterad
Publicerad

Att Akademiska sjukhuset saknar basal utrustning är en situation som många på sjukhuset aldrig har upplevt. Nu håller personalen tummarna för att de akuta operationerna ska kunna genomföras.

– Situationen har lett till ett stort merarbete för våra chefer – de har varit belastade. De har stått i ständig kontakt med leverantören, och det har varit svårt att få grepp om leveranser, säger Suzanne Odeberg Wernerman, verksamhetschef för ANOPIVA, som om innefattar anestesi, operation och intensivvård.

Har du varit med om något likande?

– Jag har inte varit med om det här tidigare.

Personalen lugnad

Margrit Drangelid är receptionist på kirurg- och ortopedoperation. Hon säger att beskedet om inställda operationer lugnat personalen.

– De kan hämta andan.

Hur många planerade operationer är det som ställts in?

– Svårt för mig att uppskatta, men det är ett 15-tal som jag känner till.

Vad är det som saknas?

– Tvålen börjar ta slut, provrör, burkar och sterila rockar. Nu hoppas vi att det finns tillräckligt med material för att genomföra akuta operationer.

Varken hon eller Suzanne Odeberg Wernerman har stått i direktkontakt med patienter som stoppats från att komma till sjukhuset.

– Men det är klart att som patient så blir man inte glad, säger Suzanne Odeberg Wernerman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.