Malin Sjöberg Högrell (L) och Helena Proos (S) om situationen på Akademiska. Foto: Privat

Ansvarig politiker: ”Vi måste utreda vad som gått fel”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av materielbrist som följd av ett leverantörsbyte kommer planerade operationer vid Akademiska sjukhuset att ställas in under ett dygn.

– Jag känner ansvar för att vi inte har rätt processer på plats, säger Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen.

Regionrådet menar att det är olyckligt att operationer ställs in men hänvisar till säkerhetsaspekten för de patienter som redan vårdas på Akademiska sjukhuset.

– Läget är akut och för tillfället litar vi till läkarnas bedömning att prioritet är att se till att det finns material för redan inlagda patienter. I steg två måste vi göra en utredning och se vad som har gått fel i skiftet av leverantör, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

”Det är inte okej”

Oppositionsrådet Helena Proos (S) beskriver situationen som ”helt oacceptabel”.

– För tillfället har vi personal som måste jaga efter materiel istället för att ta hand om patienter. Det är inte okej. Vi måste se till att lösa problemen timme för timme – och när detta är över måste vi göra en ordentlig utredning kring vad som har gått fel, säger regionrådet Helena Proos (S).

Vem bär ansvaret?

Vi måste lösa problemet innan vi börjar spekulera för mycket. Men det är klart att leverantören bär huvudansvaret. Har man lovat att leverera en bil kan man inte leverera en cykel. Samtidigt måste vi ställa oss frågan hur de kunde vinna upphandlingen från första början, säger Helena Proos (S).

I klippet ovan kan du höra Malin Sjöberg Högrell (L) om situationen på Akademiska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.