Här odlas det morötter mitt i vägen

Publicerad

På fredagen var det invigning av årets sommargata i Örebro. En del av Manillagatan har förvandlats till en mötesplats för stadsodling och bygglek. Och först på plats var en grupp barn från Oskarstorgets förskola.

Under perioden 17 maj  till 31 oktober omvandlas en del av Manillagatan i Örebro från bilgata till sommargata och blir en kreativ mötesplats med stadsodling och bygglek.

– Vi har tidigare haft en rosa, en grön och en blå gatan. Nu provar vi ett annat grepp, men syftet att skapa nya mötesplatser finns kvar, säger Ullis Sandberg (S), ordförande Programnämnd Samhällsbyggnad.

Allt som odlas går att äta

Astrid Sundqvist, kulturpedagog fick under invigningsdagen barnen från Oskartorget förskola att ta sig an hennes uppdrag med liv och lust. Man planterade bland annat frön. Och allt som odlas går att äta.

Astrid Sundqvist är kulturpedagog och kommer att finnas på Örebros ”sommargata”, Manillagatan, och hålla i workshops i sommar. Då kan man bland annat få lära sig odla och bygga mygghotell. Foto: Thomas Wedin/SVT

– Det är bara att komma hit och smaka och det kostar ingenting, berättar Oscar Levin, trafikplanerare Stadsbyggnad som även är projektledare.

Besökarna får vara kreativa

Vissa dagar i sommar kommer man ha en pedagog på plats för att hålla i  workshops för bygglek och stadsodling och det är det är tänkt som en mötesplats för alla åldrar.

–  I våra workshops får besökarna bland annat bygga insektshotell, så frön och vara kreativa. Inom stadsodlingen finns workshops med olika teman, som både vänder sig till nybörjare och mer erfarna odlare. säger Oscar Lewin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsodlingar i Örebro

Mer i ämnet