Stadsodlingarna i Örebro blir allt fler

Publicerad

Både det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder och Örebro kommun fortsätter satsa på stadsodlingar runt om i Örebro.
– Jag får fler och fler förfrågningar från folk som vill stadsodla, säger parkingenjören Anna Maria Hellner.

De senaste åren har intresset för stadsodlingar ökat, något man märkt av både på Örebro kommun och hos Örebrobostäder, Öbo.

– Senast i förra veckan fick jag ett samtal från en man som hade uppmärksammat att det inte fanns några ätbara växter i hans område. Han ville gärna odla örter, så nu har vi en dialog för att se hur det skulle fungera, säger Anna Maria Hellner, parkingenjör på Örebro kommun.

Den sociala biten viktig

En av platserna som kommunen använder till stadsodling i år är Manillagatan i Oskarsparken. Gatan stängs av och 60 kvadratmeter av parken används till odling.

– Vi vill se om det går att använda gatorna på ett annat sätt. Här kommer vi ha öppen torsdagsodling med en workshop-ledare på plats. Man kan också träffa andra odlare för att prata om odling och odla tillsammans. Det tror vi ger mycket till det sociala, som den här gatan ska vara till för.

Öbo har lyckats med odlingen

Även Öbo har under flera år arbetat med att bygga upp stadsodlingar i sina bostadsområden. Bland annat har det odlats morötter på en parkering och på en annan plätt ärtor, grönkål och ringblommor.

– Vi vet att Öbo har varit väldigt framgångsrika med sin stadsodling, där de tillåter boende att odla på sina gårdar och även uppmuntrar det. Det är ju också en del av vår gröna strategi i Örebro, att uppmuntra grönska i stadsmiljön, säger Anna Maria.

Utökar stadsodlingarna ytterligare

Enligt Öbo kommer det i år odlas på ett 70-tal olika adresser i Örebro, med sammanlagt 288 odlingsenheter. En nyhet för i år är att de ställt upp tunnor på tre platser, som ska samla upp regnvatten vilket sedan används vid bevattning.

– Det är ett försök i år och vi vill utöka antalet till nästa år om det faller väl ut, säger Jenny Forsberg, som är trädgårdsingenjör på Öbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsodlingar i Örebro

Mer i ämnet