Foto: Johannes Weckström /SVT

Stöldvåg av katalysatorer från bilar

Uppdaterad
Publicerad

I veckan gick polisen ut på sociala medier med uppgiften att de noterat en ökning av katalysatorstölder. Bara i Karlskoga har flertalet stölder skett den senaste tiden.

– Vi har haft ett tiotal stölder av katalysatorer i Karlskoga de senaste tre veckorna. Senast i morse upptäcktes en stöld i Hällefors, säger Jan Carlsson, utredningschef i Karlskoga.

Mer värdefullt än guld

Det är framförallt katalysatorer i bilar från slutet av 1990- och början av 2000-talet som tjuvarna är ute efter. Vissa modeller innehåller dyrbara ädelmetaller som palladium, platina och rodium, vilket gör att de betingar ett stort andrahandsvärde. Råvarupriset för palladium är för närvarande högre än guld.

– I vårt område är det japanska bilar man riktat in sig på. Det här är inget som vem som helst ger sig på. Det handlar om att veta var katalysatorerna sitter på bilen och sedan utföra stölden så ljudlöst som möjligt, säger Carlsson.

Misstänker ligor

Även om det inte går att utesluta att tjuvarna utgår lokalt ifrån, så misstänker polisen utländska ligor.

– Vi kan via underrättelser och tips misstänka samband. Vi har bra koll på folk som passerar in och ut över gränsen, säger Carlsson.

Att förebygga stölderna är svårt, eftersom de sker på olika platser och att det görs ett fåtal tillgrepp vid varje tillfälle, mellan en och två per natt. För den enskilde bilägaren är det också svårt att förhindra en stöld.

– Man bör förstås låsa in sin bil, men det är långt ifrån alla som har den möjligheten. Annars handlar det om att försöka parkera sin bil på upplysta platser och helst där det rör sig folk, säger Jan Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer