Stort engagemang efter flodvågskatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Människors givmildhet och engagemang har ökat efter flodvågskatastrofen i Asien. Nu samlar Civilförsvarsförbundet specialkompetens i Frivilliga Resursgrupper.

Civilförsvarsförbundet, som ordnar kurser i säkerhet och krishantering, har fått ta emot mängder av samtal från människor, som på olika sätt vill hjälpa till vid olyckor i framtiden.

Viljan att göra något, att hjälpa till, var stor efter att flodvågen svept in över stränderna i Asien. På Civilförsvarsförbundet i Örebro och Värmland gick man därför ut i annonser för att ta vara på människors engagemang.

Tvärsnytt minns tsunamin 2004

– Telefonen började ringa direkt och det ringde jättemycket folk första dagen, berättar Ulla-Brith Kinn på Civilförsvarsförbundet. Allt från lantbrukare till maskinförare och sjuksköterskor.

Rose-Marie Sahlin var en av dem som hörde av sig.

– Man sitter så ofta och tänker att man borde engagera sig men det blir aldrig av, menar hon. När jag hörde radioreklamen så kände jag att det var dags att ta tag i saken och det gjorde jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvärsnytt minns tsunamin 2004

Mer i ämnet