Lars Ferm, tidigare Lars-Inge Svartenbrandt, vid en häktning 1999. Foto: TT

Svartenbrandt gripen i Ställberg

Uppdaterad
Publicerad

En 70-årig man greps under tisdagsförmiddagen efter en stor polisinsats i en bostad i Ställberg. Som SVT Örebro tidigare kunde avslöja är den gripne Lars Ferm, tidigare Lars-Inge Svartenbrandt. Det bekräftas av Örebro tingsrätt.

Strax före klockan 08.30 larmades polisen om ett bråk i en bostad i Ställberg i Ljusnarberg. Mellan tre och fyra personer var inblandade och tidigt inkom uppgifter om att det fanns vapen i huset. Det var en av personerna i huset som slog larm.

– När larmet kom in till polisen var det en tillspetsad situation, ett pågående bråk, säger Tommy Lindh, informatör på Örebropolisen.

Svartenbrandt

Inledningsvis kontaktades även i polisen i Värmland ifall det skulle behövas förstärkning.

– Men gripandet gick lugnt till. Ingen person skadades, säger Lindh.

Den gripne mannen är Lars Ferm, tidigare Lars-Inge Svartenbrandt. Det bekräftar Örebro tingsrätt för SVT Örebro. Han är anhållen, misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

Det är oklart hur han ställer sig till anklagelserna.

– Jag har inte varit i kontakt med honom än, jag ska eventuellt prata med honom ikväll, säger advokaten Anders Ericson, och fortsätter:

– Det finns egentligen inte så mycket att säga så här i början. Troligtvis ska jag träffa honom imorgon (onsdag, reds. anm.). 

Lars Ferm är en av Sveriges mest kända brottslingar. Bland annat för den massrymning från Kumlaanstalten som ägde rum 1972. Förutom det har han gjort sig skyldig till flera bankrån samt för att ha skjutit mot polisen.

Han har tillbringat mer än 40 år av sitt liv i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartenbrandt

Mer i ämnet