Foto: Thomas Wedin/SVT

Svampen skulle bli orange – blev ”lite beigeaktig”

Publicerad

Under fredagen skulle Svampen byta skepnad. Den skulle bli orange – en förvandling som planerats under lång tid, men som inte slutade riktigt som det var tänkt.

Fredagen skulle bli den första dagen där örebroarna kunde se den orangea svampen lysa över staden. Färgskiftningen var tänkt att vara ett sätt att uppmärksamma en kampanj mot våld i nära relationer. Men på fredagskvällen har förvandlingen ännu inte ägt rum.

– Nej, det är ju bedrövligt, vi har ju planerat för det här i flera veckor, säger Christel Storm, som är president för det internationella kvinnonätverket Zonta i Örebro, den organisation som står bakom idén med färgbytet.

Symbolfärg mot våld

Den ursprungliga planen var att Svampen ska vara orangefärgad varje kväll mellan den 25 november och den 4 december. Att det skulle inledas just på fredagen är för att den 25 november är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Färgvalet grundar sig i att Ban Ki-moon utsett orange som symbol i sin kampanj gällande just denna fråga.

Tekniskt strul

Men fredagskvällen är här, och Svampen lyser alltså inte orange. Förklaringen ligger i tekniska problem, säger Björn Fransson, som är turiststrateg och har jobbat med frågan. För att få Svampen att byta färg används en dator, men tekniken är inte anpassad just efter det här färgvalet.

Annan nyans tidigare

– Det har med ljussättningen att göra. Svampen är bara inställd för ett visst antal färger och orange är inte en av dem. Vi måste få hjälp av någon som är kan ställa in rätt färgkod, säger han.

– När vi provade under eftermiddagen såg den orange ut, men när det blev mörkare så ser den bara lite beigeaktig ut, förklarar han vidare.

När tror du den kan bli orange?

– Det beror på när vi kan få hit någon som kan hjälpa till, men vi hoppas att det ska vara löst senast i början på nästa vecka, säger Björn Fransson.

Också Christel Storm håller tummarna för att problemet ska vara löst så snart som möjligt.

– Det var en besvikelse att det blev så här, men vi är vid gott mod och hoppas att det ska gå att lösa i nästa vecka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.