Enligt SVT:s reporter på plats vid Alléskolan, ska stenar ha kastats mot polisen. Foto: SVT

Åklagarens krav: SVT ska lämna ut allt filmat material

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Örebro var på plats i Hallsberg och fångade det våldsamma upploppet på Alléskolan på film. Nu kräver åklagaren att SVT lämnar ut allt filmat material från platsen. Men SVT säger nej.
– Det är en trovärdighetsfråga, säger SVT:s ansvariga utgivare Linda Hermansson.

Åklagaren som utreder det våldsamma upploppet på Alléskolan i Hallsberg i början av mars har begärt att få ta del av hela SVT:s filmade material från platsen. Tingsrätten gav åklagaren rätt, men nu överklagar SVT beslutet.

– Det känns självklart att överklaga att lämna ut material som vi inte har publicerat, säger Linda Hermansson, ansvarig utgivare vid SVT Nyheter Örebro och fortsätter:

– Vi som media lämnar inte ut material till någon, inte till polisen heller. Det handlar om trovärdighet. Allmänheten ska känna sig trygga med att det material vi filmat inte lämnas ut till någon, säger hon.

Åklagaren: brottet väger tyngre

Åklagaren Louise Helleday har förståelse för att SVT inte vill lämna ut materialet, men tycker att det är viktigt att man gör det ändå i just det här fallet.

– Jag inser att SVT har sina egna skyddsintressen. Men jag menar att i det här fallet så väger brottet tyngre än SVT:s intressen, säger hon.

”Skulle hjälpa utredningen”

Anledningen till att hon vill ta del av hela materialet är att hon tror att det finns delar i det som kan ge utredningen en bättre förståelse för vad som hände både före och efter själva våldsyttringen.

– Det materialet som sänts vet vi redan skulle hjälpa vår utredning. Men vi skulle behöva ta del av allt råmaterial för att kunna titta närmare på det och bearbeta det, säger hon.

”Viktigt att SVT har kontroll”

En av många anledningar till att SVT inte vill lämna ut materialet är att detta kan bli en offentlig handling, något som i sin tur innebär att vem som helst kan begära att få ta del av materialet.

– Det är särskilt viktigt att markera detta när det gäller opublicerat material. Det är viktigt att vi har kontrollen över vilket material som tillgängliggörs för andra i enlighet med våra publicistiska riktlinjer, säger Albert Svanberg, chef på SVT programetik.

TV: Här kastar ungdomarna sten mot polisen

Vad säger du till de som uppfattar det här som att SVT försvårar en rättslig utredning?

– Jag förstår att det finns andra intressen, men för oss handlar det om Sveriges televisions intressen och att bevara trovärdigheten för SVT. Däremot kommer vi självklart finna oss i det beslut som fattas och rätta oss efter det, säger Albert Svanberg.

Bråk ledde fram till upploppet

Bakgrunden till upploppet den sjätte mars handlar enligt åklagaren om ett bråk som ägt rum på skolan några dagar tidigare.

Läs mer: Här är all vår rapportering kring upploppet i Hallsberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPP I HALLSBERG

Mer i ämnet