SVT väljer att lämna ut tidigare opublicerade bilder till åklagare. Foto: SVT

SVT väljer att lämna ut opublicerat material

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha dömts av både tingsrätt och hovrätt att lämna ut filmat, opublicerat material har nu SVT valt att inte driva ärendet vidare. Det innebär att åklagare nu kommer att få ta del av en filmsekvens från upploppet i Hallsberg.

– Det är en förtroendefråga, förklarar Albert Svanberg, chef för Programetik på SVT. Av princip lämnar vi inte ut något material till vare sig polis, åklagare eller advokat. Människor som medverkar i våra program ska vara säkra på att det är vi som äger materialet och ingen annan.

Trots det väljer man nu att lämna ut tidigare opublicerat material. Bilderna är hämtade från upploppet vid Alléskolan i Hallsberg tidigare i år och visar förövarna som kastar sten mot polis och skolhus.

Inte källskyddat

Efter att åklagare begärt att få tillgång till filmsekvensen har SVT överklagat beslutet både till Tingsrätten och Hovrätten men förlorat i båda fallen. Att man nu väljer att inte driva ärendet vidare till Högsta Domstolen har enligt chefen för Programetik på SVT att göra med att det inte är källskyddat.

– Ingen av personerna på bild har åberopat källskydd, säger Albert Svanberg. Om så hade varit fallet så hade vi drivit ärendet vidare så långt vi bara kunnat. Men nu är det inte så och då lämnar vi ut materialet.

”Olyckligt att vi inte har kontroll”

SVT Örebros redaktionschef Linda Hermansson har fullt förtroende för att det är en korrekt bedömning beklagar samtidigt utgången.

– Även om den aktuella sekvensen inte innehåller källskyddat material är det fortsatt olyckligt att vi inte längre har kontroll över material som vi inte har publicerat, säger hon.

Kan det här skada förtroendet för SVT?

– Ja, det tror jag framför allt om den här typen av domar skulle komma att öka. Om vi inte kan garantera att materialet publiceras efter de riktlinjer vi har att rätta oss efter kanske det leder till en ökad försiktighet hos människor att medverka eller låta sig filmas och det är ingen bra utveckling.

SVT Play: Se ungdomarna kasta sten mot polisen

Albert Svanberg delar Linda Hermanssons oro.

– Jag har varit chef här i ett och ett halvt år och har redan varit med om fyra ärenden där vårt material lämnats ut efter domstolsbeslut. Oron är naturligtvis att det här ska bli vanligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPP I HALLSBERG

Mer i ämnet