Tage Larsson, fd mjölkbonde. Bondgård på Närkeslätten. Foto: Malin Gotlin/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tage sålde till grannen

Publicerad

71-åriga Tage Larsson har just sålt sin gård. Det har tagit nästan tio år från första tanken till att försäljningen är klar.

I 30 år brukade Tage Larsson och hans fru Irene gården i Glanshammar, utanför Örebro. När han var 62 år gick han för första gången på LRF:s träff ”Gården byter ägare”. Men det fanns ingen naturlig arvtagare, för inget av barnen ville ta över.

– De har andra yrken och är inte intresserade. De har väl sett lite för mycket att vi jobbar jämt, säger Tage Larsson, fd Kravbonde.

Frågade en grannfamilj

Men Tage ville att gården skulle leva vidare, så han frågade en grannfamilj som han kände väl. Familjen tackade ja till att ta över gården med drygt 100 mjölkkor och ännu fler ungdjur samt 300 hektar mark att sköta. 

– Det känns bra. Vi måste hjälpa de unga att komma fram, säger Tage Larsson.

Lång process – börja i tid

Men processen har tagit tid eftersom det handlar om mycket pengar. Grannfamiljen började med att arrendera gården i många år och det är först nu som försäljningen är avklarad och allt är påskrivet.

– Man ska inte börja senare. Idag är jag ju 71 år och det kan ju hända undertiden att man blir sjuk. Börja i tid, det är mitt råd till andra lantbrukare, säger Tage Larsson.

Fakta arrende

Visa

Arrende är när en markägare, vanligtvis inom lantbruk och skogsbruk, hyr ut nyttjanderätten till en fastighet mot ersättning.

Källa: LRF Konsult

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jordbrukets framtid

Mer i ämnet