På USÖ:s akutmottagning har man märkt att trampolinparken har öppnat. Foto: SVT

Trampolinparker oroar – nu tas nytt regelverk fram

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har det kommit in anmälningar om flera allvarliga olyckor på trampolinparker runt om i landet. Det har fått Konsumentverket att besluta om att ta fram särskilda riktlinjer för branschen.

Någon standard för hur trampolinparker ska vara utformade för att vara säkra finns ännu inte. På Konsumentverket har man precis fattat beslut om att ta fram underlag som branschen kan förhålla sig till.

– Vi har haft många som hör av sig till oss men vi har inte haft några klara riktlinjer för hur man ska bygga. Men efter ett beslut nu i veckan startar vi arbetet med att ta fram en branschstandard, säger Anna Strandberg som är utredare på Konsumentverket.

Skadad på lekland

SVT Play: Se hela inslaget

Men det trots att det inte finns riktlinjer så finns det en lag att hålla sig till.

– Det som alltid gäller enligt produktsäkerhetslagen är att varor och tjänster inte får orsaka skador på person eller ha inbyggda skaderisker. Det måste också finnas tillräckligt med personal på plats som kan informera och förebygga skador, säger Anna Strandberg.

Kota i nacken gick av

Trampolinparker har blivit en populär attraktion i hela landet och just nu dyker det upp nya lite varstans, även i Örebro län. Men det är ett riskfyllt nöje.

På kort tid har flera allvarliga skador rapporterats in, det vittnar både Universitetssjukhuset i Örebro och nu senast Konsumentverket.

SVT Örebro har tidigare berättat om Marcus Lindblad som bröt nacken när han gjorde gjorde volter på nyöppnade Jump i Örebro.

Mycket allvarliga skador

På Konsumentverket, som ser till att lagar kring tjänster och produkter följs, har man ännu inte fått in så många fall men ser på utvecklingen i länder som Storbritannien och USA där trampolinparker funnits längre.

– Här i Sverige har det bland annat handlat om barn som hamnat på hårda kanter men vi får inte heller kännedom om allt. Det som är oroväckande när man jämför hur det har varit utomlands, är att det ofta handlar om mycket allvarliga skador där man brutit nacke och rygg, säger Anna Strandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadad på lekland

Mer i ämnet