Tre personer anhållna för grovt miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer, som representerar ett företag med kopplingar till Laxå bruk, sitter just nu anhållna misstänkta för grovt miljöbrott, en av dem är också misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

– Polismyndigheten gjorde ett flertal husrannsakningar i Stockholmsregionen under gårdagen och tre personer greps i samband med det, säger Kenneth Johannesson, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

Enligt tidningen Expressen är de gripna representanter för ett företag som bland annat ska vara konsulter inom återvinning av sopor. Avfall från detta företag ska bland annat ha transporterats till Laxå bruks miljöåtervinningsstation i Röfors, uppger flera lokala medier. Men polisen i Örebro vill inte säga mycket om ärendet.

– Jag kommenterar inget om personerna eller detaljer kring de misstänkta brotten, säger polisens presstalesperson Kenneth Johannesson.

Avfallshögen i Röfors

Vd:n chockad

Hareton Awadees Akob är vd på Laxå bruks miljöåtervinning. I en intervju med tidningen Nerikes Allehanda säger han sig vara chockad över beskedet om anhållningarna.

– Ingen visste något om det här och vi vet inte ännu vad det handlar om, säger han till NA.

Brotten ska ha skett vid olika tidpunkter

De grova miljöbrotten ska ha skett mellan 2015 och 2020 på olika platser i Sverige. Brottet för penningtvätt ska ha begåtts under 2016 i samband med miljöbrott.

Senast på tisdag ska åklagaren ha fattat beslut om de tre personerna ska begäras häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallshögen i Röfors

Mer i ämnet