Mannen fick omfattande brännskador av den varma asfalten. Foto: Privat, TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen kritiseras för övervåld – man trycktes ner på nylagd asfalt

Uppdaterad
Publicerad

Polisen får allvarlig kritik av Justitieombudsmannen, JO, i samband med ett ingripande. En örebroare trycktes ner på nylagd asfalt och blev sprejad med OC-spray när han låg på marken. Mannen fick svåra brännskador och låg i respirator i två dygn efteråt.

Det var i oktober 2019 som händelsen inträffade. Handlingar från polisen och Region Örebro län visar att en polispatrull beordrades ut för att bistå ambulanspersonal vid en utryckning.

Mannens sambo hade ringt efter ambulans eftersom han blivit medvetslös. Enligt polisen gjorde mannen kraftigt motstånd vid ingripandet. Poliserna bad ambulanspersonalen att hjälpa till att hålla fast mannen på den nylagda asfalten för att kunna flytta honom. Ambulanspersonalen slog larm till poliserna att asfalten var varm, och att mannen behövde flyttas för att inte få brännskador.

Fick tredje gradens brännskador

I en film som visar händelseförloppet syns hur mannen ligger på asfalten i fem minuter. Han fick tredje gradens brännskador.

Mannen anmälde det inträffade till JO, som nu kritiserar blåljuspersonalen. JO skriver i sitt beslut att mannen var nertryckt av minst fem personer när polisen använde OC-spray (som liknar pepparsprej) för tredje gången. JO skriver att det inte var försvarligt av polisen att använda sprayen då.

Sammantaget slår JO fast att de tre polisernas våldsanvändning gick för långt, och även ambulanspersonalen kritiseras för sitt agerande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen fick omfattande brännskador av den varma asfalten. Se delar av inslaget som sändes i oktober 2019. Foto: Privat, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer