Rasmus Paludans manifestation blir i centrala Örebro denna gång. Foto: Johannes Weckström / SVT.

Trots överklagandet – inga ändringar inför Paludans manifestation i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Paludan som leder högerextrema partiet Stram Kurs får inte demonstrera längre än två timmar i Örebro på fredagen, det har polismyndigheten beslutat och hänvisar till säkerheten. Trots att partiledaren överklagat beslutet, och förvaltningsrätten hänvisat ärendet tillbaka till polisen så blir resultatet alltså detsamma.

– Vi har analyserat domen och tagit till oss av förvaltningsrättens kritik, förklarar Andreas Nordström som är jurist hos polisen. Beslutet vi har fattat nu är samma som tidigare men utförligare motiverat.

Det innebär att Rasmus Paludan som ansökt om att få demonstrera i Vivalla och Oxhagen i sammanlagt åtta timmar och 30 minuter istället får flytta till Nygatan i centrala delarna av Örebro men bara hålla på i två timmar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Flyttades till industriområde

Efter de våldsamma upplopp som skett i samband med Stram Kurs manifestationer, bland annat i Sveaparken i Örebro, så har polisen vid de två efterföljande sammankomsterna flyttat dem ut till industriområdet Aspholmen utanför stadskärnan.

Den här gången har man dock valt att låta Rasmus Paludan demonstrera i centrum.

– Vi har fortfarande valt en plats som fungerar med hänsyn till ordning och säkerhet, säger Andreas Nordström, men däremot har vi tagit fasta på att inte flytta en allmän sammankomst så långt bort att det har samma effekt som ett förbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet