Solen lyste över Prideparaden i Örebro. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Tusentals samlades för årets Prideparad genom Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Trots att regnet duggade från himlen var det många som hade samlats för uppladdning inför årets Prideparad i Örebro.

Hög musik, jubel och färgglatt. Det kan sammanfatta uppladdningen inför årets prideparad i Örebro. Själva starten gick klockan 17.00, samtidigt skingrade sig molnen och solen tittade fram.

Fanny Johansson, Jenny Azaleandher och Caroline Lindfors var några av alla de tusentals människor som deltog i paraden.

Pride Örebro

– Den är fet. Det är party och alla är glada. Samtidigt som det är ett party är det en folkfest, och visar att alla har rätt till vilken kärlek den vill, säger Jenny.

– Det är en demonstration men det blir lite festligt för det är ett kärlekstema för att man ska ha rätten att älska vem man vill. Det är viktigt att inte glömma alla de som kämpar, säger Fanny.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) deltog i prideparaden. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

”Vi har mycket att försvara”

Bland de tusentals personer som deltog i paraden fanns kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

–  Jag ska lyfta vikten av att vi fortsätter att kämpa för alla människor lika värde. Det pågår en backlash både i Europa och runt om i världen. Så vi har mycket att försvara.

Paraden fortsatte genom centrala Örebro till Stadsparken, där konserter och scenshower pågår under kvällen. Förra årets parad lockade 7 500 besökare. Örebro Pride anordnas i år för sjunde gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pride Örebro

Mer i ämnet