Foto: SVT

Hon tvingas surfa vid flaggstången

Uppdaterad
Publicerad

I april 2015 besökte SVT Nyheter Örebro Hällefors. Mobilsurfet där hör till de långsammaste i landet, enligt statistik från Bredbandskollen. På vissa håll i kommunen råder det total mobilskugga.

En mil sydväst om Hällefors ligger Bovik. I byn bor ett 50-tal personer och de allra flesta byborna har svajig mobiltäckning eller ingen täckning alls.

– Har vi tur är det täckning vid flaggstången. I annat fall får jag åka in mot Hällefors och stanna längst vägen där det fungerar, säger bybon Catherine Mickelsson.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

SVT har tagit del av siffror från Bredbandskollen som visar hur snabbt det mobila bredbandet var i landets kommuner 2014.

Hällefors lägst

I Örebro län hade Hällefors lägst snitthastighet med 9 Mbit/sekunden och det placerar kommunen på en 17:e plats från botten över Sveriges kommuner. Bäst i länet är Karlskoga med 16,4 Mbit/s.

Men det är även stora skillnader inom kommunerna och landsbygden är ofta den stora förloraren. Ett exempel är just Bovik där det på många håll varken går att surfa eller ringa.

– Jag tycker att det är tråkigt. Du kan ju inte använda det abonnemang du betalar för och det begränsar mig, säger Catherine Mickelsson.

HUR PRISVÄRT ÄR DITT BREDBAND?

Gör SVT:s bredbandstest här

Gå in och gör vårt test för att se hur prisvärt ditt bredband är. Passa gärna på att dela med dig av erfarenheter, bra som dåliga, om hur ditt bredband fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet