Ung vänster riskerar splittras om Markus Allard utesluts

Publicerad

Ordföranden för ung vänster Örebro, Markus Allard, har blivit ombedd att lämna partiet, trots att han bara är en av många vänsterpartister som gillar den militanta organisationen på Facebook.

– Jag är väl knappast den enda som gör det. Varken i partiet eller Ung vänster, säger han till Tvärsnytt.

Revolutionära fronten är en militant, socialistisk organisation och uppståndelsen kring Marcus Allard började med att han gillade gruppen på Facebook. Detta trots att han bara är en av många vänsterpartister som gör det samma.

– Man kan gilla saker på Facebook av olika anledningar, för att få information eller för att det är ett skämt. Men när Markus Allard går ut och försvarar en grupp som klår upp sina motståndare och filmar dem då är det en helt annan sak, säger Aron Etzler (V) partisekreterare.

Men enligt Allard själv är uttalanden om RF bara ett svepskäl för att bli av med honom:

– Det handlar om en konflikt mellan Ung vänster Örebro och vänsterpartiet i Rådhuset. Där vi har blivit så stora att vi är ett hot mot deras politikerlöner.

– Jag är marxist och tror att man bli korrupt om man sitter som politiker för länge, det gäller alla partier, säger han och berättar att fem distrikt står redo att lämna Ung vänster om han utesluts.

En like på facebook kan alltså splittra ung vänster?

– Ja, det låter helt sjukt, men det handlar ju som sagt inte om en like på facebook utan det är en strid mellan Örebros rådhus och Ung vänster Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turbulensen i Vänsterpartiet

Mer i ämnet