Margareta Johansson och Mikael Pers från RF-SISU ser oroligt på att unga slutar idrotta. Foto: SVT

Unga slutar med idrott i pandemins spår: ”Det är förödande”

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomsidrotten har tappat medlemmar under coronapandemin, och signalerna från klubbarna är alarmerande. Detta enligt organisationen Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna i Örebro län.

– Det här är förödande på lång sikt, säger Margareta Johansson, folkhälsochef på RF-SISU i Örebro.

Under flera år har idrotten haft stora utmaningar att behålla barn- och ungdomar i sina verksamheter. Och den påfrestande coronapandemin har försvårat läget ytterligare.

– Vi har fått signaler om medlemstapp från föreningar i länet (Örebro). Under den här veckan kommer vi att göra en rundringning till samtliga föreningar för att ta reda mer på omfattningen, säger Margareta Johansson.

Kan få stora konsekvenser

Signalerna man fått från klubbarna i oroar folkhälsochefen på RF-SISU i Örebro län.

– På lång sikt är det förödande ur ett folkhälsoperspektiv att den fysiska aktiviteten minskar. Så det här är alarmerande, säger Margareta Johansson.

Idrottskonsulent: ”Den enes död den andres bröd”

Mikael Pers är idrottskonsulent på RF-SISU och han menar att coronapandemin slår väldigt olika mellan föreningarna.

– Det här är en pandemi där många försöker undvika inomhusaktivitet. Många idrotter som är utomhus upplever därför istället en uppgång. Så det är lite den enes död den andres bröd, säger han.

Hur har coronapandemin påverkat ditt idrottande?

Pinnat inlägg

Tack för alla era inlägg!

Martina • Det ser riktigt bra ut! Mvh fd konstsimmare. Lycka till!

Mikael Jonsson • Total katastrof med alla restriktioner. Donald Trump har fullständigt rätt när han säger åt alla att öppna upp samhällena.

JOHAN • det är bara för att jag brukar styrketränar i vanliga fall men jag har ju blivit stark och modig av att göra det men att corona skiten skulle förstöra min styrketräningstid det gör mej bara förbannad så jag styrketränar hemma i stället

SL • Precis som HH skriver. När allt blir inställt, cuper, läger och andra runtomkring arrangemang, då tappar de unga motivation. Och har man väl tappar dom, är det otroligt svårt att få de tillbaka.

Johan • För barn/ungdomar som i våras kände en tvekan om de skulle fortsätta idrotta så kan såklart inställda cuper och matcher påverka negativt.

HH • Bristande motivation kan man förstå just nu, när så mycket ställs in för unga som idrottar, sånt som är roligt. Viktigt att göra andra roliga saker då, med mycket rörelse i vardagen.

Landslagsmedlem • Idrottar i en lite mindre klubb utanför storstadsområdena som innan corona bara hade en handfull tävlande, men ändå lyckats ta mig till en landslagsplacering inför detta år. I mars stängdes alla tävlingar och träningar ned, inga klubbar möter varandra för landslagsträningar och jag fick klara mig själv hemma. Vår idrott kräver närkontakt i många moment. Nu efter sommaren har många ungdomar försvunnit, vi är bara 1-3 personer på träningen. Möjligheterna till effektiv träning är väldigt små, och tappet i förmåga stort. Jag vet ärligt talat inte om jag kommer klara av att komma tillbaka till samma nivå så som läget ser ut nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet