Foto: SVT

USÖ kritiseras för brist på reservvatten

Uppdaterad
Publicerad

Under sex år har frågan om reservvatten på USÖ utretts. Fortftarande saknas en hållbar lösning. Nu kritiserar landstingets revisorer hanteringen.

Ulf Willén är ordförande för Landstingets revisorer och var med och tog fram en rapport redan 2008 där man påpekade faran med att inte ha någon reservvattenanläggning.

Flera rapporter har gjorts sedan dess men ännu finns ingen plan, och i 2014 års budget har man inte lagt några pengar på att åtgärda problemet.

Avloppsläckan Örebro

– Det är självklart att det är viktigt med reservvatten för att annars skulle ju verksamheten stanna av helt. Det är ju jätteviktigt, säger han.

Ingen plan efter sex år

Tre av länets akutsjukhus saknar reservvatten: Örebro, Lindesberg och Karlskoga. Karlskoga har genom ett sammarbete med Degerfors närmat sig en lösning och så även Lindesberg, men Örebro har fortfarande ingen plan trots att sex år har gått sedan man började titta på lösningar för reservvattnet.

Tiina Johansson är beredskapsdirektör på länsstyrelsen och inser även hon allvaret i att sjukhusen inte har någon egen vattenförsörjning.

– Komplexa saker tar ju tid, men visst kan man tycka det då man sedan 2008 inte har hittat någon lösning 2014.

Den läckande toaletten på Svampen har orskat en rad problem för Universitetssjukhuset i Örebro. Dialyspatienter har fått skickas till Karlskoga och hela sjukhusets vattenförsörjning har sköts med en tankbil på tio kubikmeter.

Behöver ordna med reservvatten

Att inte ha reservvatten på sjukhus bryter mot Socialstyrelsen föreskrift angående katastrofmedicinsk beredskap. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uttrycker i skriften Det robusta sjukhuset att: ”Sjukvården kan inte fungera utan tillförsel av el, vatten och värme. Sjukhusets försörjningssystem bör vara dimensionerat för att klara minst en veckas försörjningsstörning.” Dessvärre har inte USÖ något eget försörjningssystem för vatten.

Vad behöver USÖ göra nu?

– Ja, man behöver ju ordna med reservvatten, det är ju enkelt, säger Ulf Willén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avloppsläckan Örebro

Mer i ämnet