Bakterierna i vattnet ställer till det på Universitetssjukhuset i Örebro. Det stora regionsjukhuset saknar nämligen ett reservvattenverk. Det är inte godtagbart menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Istället för ett reservvattenverk sköts hela universitetssjukhusets vattenförsörjning med en tankbil på tio kubikmeter. Under söndagen tvingades dialyspatienter skickas till Karlskoga, ett problem man nu har löst. Men eget rent vatten saknas.
– Det ställer vissa krav på verksamheten och det visar att vi är väldigt beroende av vatten. Det märks väldigt snabbt att man blir väldigt ställd utan rent vatten, säger Claes Mårten Ingberg, beredskapsläkare på USÖ.
Varnade redan 2008
I Lindesberg och Karlskoga är landstinget nära lösningar för reservvatten, på USÖ kan det dröja flera år. Redan 2008 gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut med att det inte är godtagbart att som sjukhus sakna reservvatten.
– Det är helt riktigt, det behöver man ha för att det är en så viktig verksamhet och om inte har det måste man ha ett sätt att hantera det. Så som vi har det idag har vi en organisation för att hantera det men det blir problematiskt, säger Thomas Bjerke, beredskapschef vid Örebro läns landsting.
Det är landstingets fastighetsavdelning som har fått uppdraget att lösa frågan som har diskuterats med Örebro kommun. Men just nu finns varken plats eller ett beslut i sikte om ett reservvattenverk.
– En tänkbar lösning är att man har en egen reservvattenanläggning där man tar in vatten från Svartån och renar i en separat anläggning som försörjer delar av USÖ, säger Bjerke.