Utesluten – men nu vill fler se Allard styra Ung Vänster

Uppdaterad
Publicerad

Bråket inom Ung vänster fortsätter trots Markus Allards uteslutning ur partiet. På tisdagen går ordförande från sex distrikt ut och kräver att hela förbundsstyrelsen ska avgå samtidigt som Allard föreslås bli ny ledare för ungdomsförbundet.

– Jag skulle kunna tänka mig att ställa upp om de skulle få till en extrakongress, men jag tror att förbundsstyrelsen kommer försöka fuska bort det där men om de mot förmodan skulle få till det så är det klart att jag ställer upp om de vill driva det, säger Allard.

Han uteslöts ur partiet i december efter att han uttryckt sitt stöd till den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten men bråket inom ungdomsförbundet har fortsatt. Nu går ordförande i sex distrikt ut och kräver ung vänsters förbundsstyrelses avgång.

Men i Örebro som också är med på listan kan det bli så att både distrikts- och klubbordförande kan uteslutas då de kandiderar för Örebropartiet där Allard numer verkar.

– Ungdomsförbundet behandlas som skit av Vänsterpartiet i Örebro och det har varit en konflikt länge som alla har sätt. Det är klart om de blir dåligt behandlade i Vänsterpartiet så vi har inget emot i Örebropartiet att de står på vår lista för vi vet vad de går för, säger Allard.

Sedan tidigare vill ordföranden från åtta distrikt vill få till stånd en extrakongress, men det är sex distriktsorförande som idag ställer sig bakom Allard. För att kunna besluta om en ny förbundsstyrelse och för det krävs 30 procent av medlemmarnas underskrifter. Men I Ung vänsters nuvarande förbundsstyrelse tycker de att demokratin har haft sin gång.

– Vi hade en ordinarie kongress mindre en ett år sen där vi i demokratisk ordning förhandlade och beslutade den förbundsledning som sitter idag är vald av den kongressen och det tycker vi är det som gäller, säger Hanna Cederin som är förbundssekreterare hos Ung vänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turbulensen i Vänsterpartiet

Mer i ämnet