Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utredning om förlossningen på Karlskoga lasarett presenteras Foto: Johannes Weckström/SVT

Utredning av förlossningen i Karlskoga presenterades idag

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade regionledningen för Örebro län utredningen kring framtiden för förlossningen i Karlskoga. Om regionen själva ska bygga upp en patientsäker vård skulle det ta fem år, nu vill politikerna se på privata lösningar.

Enligt vårdens bedömning kommer förlossningen i Karlskoga kunna öppnas tidigast årsskiftet 2024-2025.

Den tidsplanen kräver dock att de föreslagna bemanningsåtgärder de lägger fram går igenom. Det innebär bland annat rekrytering, upphandling av hyrpersonal och internutbildningar.

Regionen inte nöjd

Den politiska majoriteten inom regionen vill dock att avdelningen ska öppnas tidigare än så och kommer därför titta på alternativet att ta in en privat aktör. Förslaget om att upphandla förlossningsvården vid Karlskoga lasarett kommer att läggas på hälso- och sjukvårdsnämndens bord den 26 februari och ett beslut ska vara fattat av regionfullmäktige innan sommaren.

Regionen gör bedömningen att en upphandling kan vara klar till hösten och att målsättningen är att förlossningsavdelningen i så fall skulle kunna öppna under 2021.

Om en privat aktör tas in kommer personalen att ha kvar sin anställning inom Region Örebro län, men också kunna gå över till det privata företaget, enligt regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Ett komplicerat jobb

Nu kommer arbetet påbörjas med att ta fram det underlag som krävs för att kunna ta in ett privat företag.

– Det är väldigt komplicerat att göra, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Om en sådan upphandling kommer gälla endast förlossningsavdelningen eller hela BB är inte bestämt ännu.

Behöver stärka upp

Bakgrunden till att avdelningen stängts är brister inom patientsäkerheten på avdelningen, främst vad gäller akut sjuka barn. Enligt Inspektionen för vård och omsorgs, IVOs, bedömning uppnår regionen inte de krav som finns.

För att kunna uppnå kraven krävs främst en förstärkning inom neonatalvården, en förstärkning som enligt Jonas Claesson kommer bestå av utbildningar och rekrytering som skulle ta runt fem år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet