Foto: Maria Bergman / Region Örebro län

BB i Karlskoga – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring BB i Karlskoga har varit många de senaste åren. Här sammanfattar vi hur de gått sedan den fjärde sommarstängningen 2019.

• I januari 2019 kom beskedet att avdelning Q i Karlskoga skulle stängas för fjärde sommaren i rad. Kritik kom direkt från den politiska oppositionen som krävde svar om avdelningens långsiktiga framtid.

• Både från läkarhåll och i en utredning lyftes att patientsäkerheten både hade stärkts, och skulle stärkas mer, om förlossningar endast hanterades av ett av sjukhusen.

• Den 29 maj 2019 beslutade Kvinnoklinikens verksamhetschef att stänga ner förlossningsavdelningen på Karlskoga lasarett. Anledningen var att hon ansåg att det fanns en bristande patientsäkerhet gällande vård av nyfödda bebisar. Både politiker lokalt och regionalt menade då att man måste se över förutsättningarna för en förlossningsavdelning i Karlskoga.

• De följande veckorna följde flera protester och demonstrationer mot beslutet, där både lokalpolitiker och allmänhet kämpade för att få ha kvar avdelnignen. Samtidigt var förlossningen i Örebro tydliga med att de kände sig lugna inför förändringen.

• I juni meddelade regionledningen att man ville öppna förlossningen igen, men att det fortfarande var oklart när det skulle ske. Vid samma tidpunkt kom besked om att barnmorskor i Karlskoga sökte sig bort från BB.

• Tidigare i juni hade beslutet om att stänga förlossningen överklagats och överklagandet skulle hanteras i Göteborg. Den första juli kom besked från domstolen om att det inte funnits några hinder för att stänga förlosdsningen. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, som avvisade ärendet.

• I augusti fortsatte dragkampen mellan politiker och sjukvården, där politikerna ville se att avdelningen skulle öppnas igen så snart som möjligt, medan verksamhetschefen sade nej. Anledningen var då fortsatt brist på kompetens. Samtidigt ville avdelningen ha svar så snart som möjligt, för att säkra att personalen skulle stanna kvar.

• Under en presskonferens i februari 2020 presenterade Region Örebro län resultatet av en utredning som gjorts kring förlossningen. Hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson meddelade då att det skulle ta runt fem år av utbildningar och rekryteringar för att regionen skulle kunna återöppna förlossningen. I samband med det meddelade regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) att de kommer arbeta för att en upphandling med en privat aktör ska genomföras. Målsättningen då är att avdelningen ska kunna öppna 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet