Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Sundin (S) förklarar varför BB måste stängas under sommaren i Karlskoga. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

BB i Karlskoga stänger för fjärde sommaren i rad

Uppdaterad
Publicerad

Bor du i Karlskoga och beräknas föda barn i sommar? Då lär du med största sannolikhet få åka till BB i Örebro.
– Vi har lite dåligt med personalresurser för att upprätthålla en tillräckligt bra patientsäkerhet, säger regionrådet Karin Sundin

P4 Örebro var under tisdagsförmiddagen först med att berätta om beskedet att BB håller stängt även i sommar.

Till SVT Nyheter Örebro bekräftar regionråden Karin Sundin (S) och Behcet Barsom (KD) att en stängning blir av även i sommar.

– Ur ett medicinskt perspektiv har vi lite dåligt med personalresurser för att upprätthålla en tillräckligt bra patientsäkerhet, säger Karin Sundin.

”Handlar om patientsäkerheten”

Under förra mandatperioden ingick Behcet Barsom (KD) i den opposition som starkt ifrågasatte att BB varit stängt tre somrar i rad. Han ansåg själv att länets förlossningsvård, organisation och kompetensförsörjning borde säkrats under de åren som BB haft sommarstängt.

Inför den här sommaren beskriver han situationen som ett nationellt problem över hela landet.

– Jag är övertygad om att det över partigränserna finns en vilja att ha BB öppet året runt i Karlskoga. Men när det är brist på rekrytering och personer med olika kompetenser, handlar det ytterst om patientsäkerheten när även tjänstemännen säger att det blir svårt att få ihop sommaren, säger Bechet Barsom.

BB året runt utreds

En utredning tillsattes under förra året för att undersöka möjligheterna att hålla öppet på BB i Karlskoga året runt.

– Den är inte färdigställd än men pekar på att de problem vi sett de senaste åren finns kvar. Den pekar också på att det finns goda fördelar med att samverka verksamheterna. Vi har mer personal på plats och vi har inte haft några allvarliga patientincidenter. Vi har också kunnat schemalägga så vår personal fått välbehövlig och sammanhängande sommarsemester, säger Karin Sundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet