Foto: TT/SVT

Efter protesterna – sommaröppet BB i Karlskoga ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Regionstyrelsen vill undersöka möjligheterna att hålla öppet på BB i Karlskoga året runt.

För tredje året i rad ska Karlskoga BB stängas över sommaren. Det innebär att det under 2018 liksom tidigare år bara kommer att finnas en förlossningsverksamhet igång under sommarmånaderna, den på USÖ i Örebro, som delvis bemannas av personal från Karlskoga BB.

Utredning ska tillsättas

Men framöver kan det bli ändring. Regionstyrelsen i Örebro län föreslår nu att en utredning tillsätts som ska undersöka om det går att ha två förlossningsverksamheter igång året runt.

– Vi i den politiska majoriteten är tydliga med att Karlskoga lasarett ska vara kvar med akutmottagning och förlossningsmottagning, säger Andreas Svahn (S), Regionstyrelsens ordförande i Region Örebro län. Nu får en utredning visa om det är möjligt att hålla två förlossningsverksamheter öppna året runt.

Stora protester

Bakgrunden till beslutet att samordna förlossningsverksamheten under tio veckor i sommar är för att garantera patientsäkerheten samt personalens rätt till sammanhållen semester.

Men beslutet att stänga Karlskoga BB under sommarmånaderna har mötts av protester från personal och patienter. I år har även flera av Karlskogas stora industriföretag gått ihop i ett gemensamt debattinlägg.

– Vi lyssnar på medborgarna och personalen, säger Jihad Menhem (V), Regionstyrelsens vice ordförande. Därför vill vi se ett ordentligt underlag vad som skulle krävas för att kommande år hålla förlossningarna i både Karlskoga och Örebro öppna året runt.

Längre perspektiv

Det stora problemet att lösa handlar om brist på personal.

– Barnmorskor, läkare och sjuksköterskor är det brist på i hela landet. Men när man har utrett stängningen tidigare år så har man bara sett till verksamheten det specifika året. Nu vill vi att man gör en utredning med ett längre perspektiv. Efter det ser vi vilka åtgärder som i så fall kan behövas.

Hösten 2018 räknar regionledningen med att utredningen ska vara klar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet