Rätten bedömer att pojken var fast vid trädet ungefär en minut. Foto: Polisen / TT

Väktare dömdes för olaga frihetsberövande – nu frias en av dem av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Två väktare som i november dömdes av Örebro tingsrätt för att ha fört ut en pojke i skogen i Oxhagen och där kedjat fast honom vid ett träd får ändrade straff i hovrätten. En av väktarna frias av hovrätten.

Det var i maj för två år sedan som männen tog med sig en då 12-årig pojke ut i skogen. Där satte de fast honom i ett träd med handfängsel och fotade honom, en bild som senare lades upp på sociala medier. Vid tillfället arbetade männen som väktare i området.

Ogillas och mildras

Ett år senare åtalades männen misstänkta för olaga frihetsberövande och de dömdes av Örebro tingsrätt till dagsböter. Men Göta hovrätt ogillar åtalet mot en av männen, som helt frias. Åtalet mot den andra mannen ogillas delvis och han döms för olaga frihetsberövande, mindre grovt brott. Domen ändras på så sätt att antalet dagsböter blir färre.

Delar upp händelsen

I likhet med tingsrätten har hovrätten i sin bedömning gjort skillnad på bilturen och händelsen i skogen. De menar att ingen av väktarna hade något ont uppsåt med bilturen och det är fastställt att pojken själv uppmanade till turen.

När det kommer till att pojken kedjades fast vid trädet anser de att en av väktarna haft ett större ansvar för händelsen, medan han som frias haft en passiv roll. Inte heller här ska männen haft uppsåt att skrämmas eller liknande, men situationen för pojken innebär trots det att den ena mannen döms.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer