Enligt åklagare Louise Helleday menar de åtalade att händelsen ska ha varit ett skämt. Foto: SVT

Åklagaren: ”De utnyttjade pojkens beroendeställning”

Uppdaterad
Publicerad

De två väktarna som står åtalade för att ha fört bort och kedjat fast en 12-årig pojke i Örebro arbetade i området för att skapa trygghet. Åklagare Louise Helleday ser allvarligt på händelsen och menar att de utnyttjade sin ställning.

Åklagare Louise Helleday ser allvarligt på händelsen där två väktare förde bort en 12-årig pojke och kedjade fast honom vid ett träd.

LÄS MER: Väktare kedjade fast 12-åring i skogen

– Att frihetsberöva någon på det här sättet är allvarligt och att man gör det mot ett barn gör saken värre. Dessutom utnyttjade de att pojken stod i beroendeställning till dem, dels med tanke på att de är väktare, dels med tanke på pojkens ålder, säger Louise Helleday.

Föregicks inte av insats

Som Louise Helleday har uppfattat väktarnas arbetsuppdrag handlade det delvis om att skapa trygghet i området och ha kontakt med boende i Oxhagen. Bortförandet av pojken handlade inte om ett ingripande och föregicks inte av någon orolig situation utan var menat som ett skämt så som de åtalade beskrivit händelsen, säger Louise Helleday.

– Pojken hade sällskap av andra ungdomar men det var bara han som följde med i väktarbilen, säger Louise Helleday.

Har drömt mardrömmar

Pojken tyckte att det kändes olustigt när han blev fastkedjad vid trädet och kände att det inte var roligt. Han har drömt mardrömmar om det inträffade och mått dåligt, enligt Helleday.

Hon berättar också att en av de tilltalade väktarna sagt i förhör att han i efterhand tyckt att det gick överstyr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pojke kedjades fast av väktare

Mer i ämnet