Bilden kommer från polisens förundersökning. Foto: Polisen.

Vaktbolagen: ”Oacceptabelt och förkastligt”

Publicerad

Två väktare står åtalade efter att ha kedjat fast en 12-åring i skogen. Männen var anställda vid två olika vaktbolag– och båda tar starkt avstånd från händelsen.

Det var i maj förra året som två väktare, från två olika väktarbolag, tog med en 12-årig kille från Oxhagen till ett skogsparti i Karlsund där de med handbojor kedjade fast honom vid ett träd. Männen står nu åtalade misstänkta för olaga frihetsberövande, men båda nekar till brott.

”Strider mot allt vi står för”

Pelle Johansson är vd för Commuter Security Group, eller CSG, där en av de åtalade väktarna var anställd vid tiden för händelsen. Han ser allvarligt på händelsen.

Pelle Johansson är vd för CSG.

– Det här beteendet står helt i strid med allt vi står för, säger Pelle Johansson.

Väktaren har slutat

Han berättar att väktaren har slutat, men att det inte hade någonting med händelsen som nu lett till åtal att göra.

– Vi fick inte reda på något förrän i april i år, säger Pelle Johansson.

Hur kunde det hända?

– Det är viktigt att komma ihåg att det är en enskild person det handlar om. Väktarna får en väldigt tydlig utbildning där vi trycker på att vi har ett stort ansvar och ska vara förebilder, med tanke på att vi arbetar uniformerat ute bland allmänheten, säger Pelle Johansson.

”Oacceptabelt och förkastligt”

Den andra väktaren som står åtalad arbetade för vaktbolaget Avarn. Marcus Uggeldahl är säkerhetschef vid bolaget och han vill inte kommentera om mannen fortfarande är anställd hos dem. Åtalet kom som en nyhet för honom.

– Utifrån det jag har läst om händelsen i media så kan jag säga att agerandet är helt oacceptabelt och förkastligt, säger Marcus Uggeldahl.

Marcus Uggeldahl är säkerhetschef vid Avarn.

Kontaktat anställda

Marcus Uggledahl kommer nu att sätta sig in i förundersökningsprotokollet för att få en djupare bild av händelsen och åtalet.

– Nu är det viktigt att respektera rättsprocessen, säger han.

Marcus Uggledahl har varit i kontakt med anställda vid företaget lokalt i Örebro, men vill inte berätta vad de har pratat om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pojke kedjades fast av väktare

Mer i ämnet