Enligt advokat Anders Bohmansson ska alla inblandade vittnat om att det var ett skämt. Foto: SVT/Polisen

Väktare kedjade fast pojke vid träd – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

Två väktare dömdes på torsdagen till dagsböter för olaga frihetsberövande. Det var i maj förra året som väktarna förde bort och satte handbojor på en 12-åring.

De två väktarna åtalades i juli i somras misstänkta för olaga frihetsberövande efter att ha satt handbojor på en 12-årig pojke och kedjat fast honom vid ett träd.

Sedan fotograferade de pojken och spred bilden i sociala medier.

På torsdagen dömdes båda till dagsböter för olaga frihetsberövande. Den ena av männen ska betala 80 dagsböter medan den andre som inte varit lika aktiv döms till 30.

Detaljer skiljer sig

Enligt tingsrättens dom har de fått ta del av tre samstämmiga berättelser om vad som hände när pojken låstes fast vid trädet. Däremot skiljer sig berättelserna åt i detaljer som har betydelse för bedömning av åtalet.

En av de två männens advokat har tidigare sagt att alla inblandade har vittnat om att det hela var ett skämt och att han är förvånad över att händelsen lett till åtal.

Mindre grovt brott

Enligt tingsrätten går det i sammanhanget inte att bortse från att pojken tidigare uttryckt intresse av att åka med i väktarbilen. Det har heller inte framkommit annat än att pojken i samband med händelsen upplevde den som rolig och deltog frivilligt.

Dock har det i förhör framkommit att han med tiden insett att händelsen var obehaglig. Han ska därför få ersättning för kränkning med 5.000 kronor. 

Sammantaget bedömer tingsrätten att omständigheterna är sådana att de tilltalade ska dömas för ett olaga frihetsberövande som anses som mindre grovt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pojke kedjades fast av väktare

Mer i ämnet